Çanta, bavul hazırlamanın ilk aşaması doğru çanta veya bavulu tercihi yapmak. Küçük hacimden büyüğe doğru; hangi çantanın, hangi şartlarda daha kullanışlı olduğu hakkında tavsiye vermeye çalışacağım.
Pasaport Çantası
Uzun mesafeli uçuşların, iki uçuş arasında uzun bekleme süresi olan yolculukların can kurtaran çantası. Pasaport, biniş kartı, kimlik ve paranızı içine koyup; güvenle dolaşıp, uyuyabilirsiniz. Ben kısa mesafeli uçuşlarda da kullanıyorum. Kimlik, biniş kartı, pul gibi gerekli evraklar bir arada düzenli duruyor. İhtiyacım olunca hemen çıkartıyorum. Ayrıca boyuna asıldığı için herhangi bir yerde unutma ihtimaliniz de yok.
Bel Çantası
Pasaport çantasına göre daha büyük hacimli olduğu için tercih edilebilir. Ben genellikle gittiğim şehirlerde dolaşırken kullanıyorum. Telefon, cüzdan, pasaport koyuyorum. Bu sayede çalındı mı derdi olmuyor. Uçuş sırasında kullanmıyorum. Çünkü bir seferin tuvalete girdiğimde çıkarıp asmış ve kabinde unutmuştum. Sonra koşarak döndüm ama kabindeki kişinin çıkmasını beklemek zorunda kaldım. Bu sürede yaşadığım stres ders oldu.
Tek Askılı Çantalar
Gezi sırasında yanınızda kitap, su, harita gibi daha fazlasını taşıyor ve metro gibi kalabalık yerlere giriyorsanız; bu çanta tipi size göre. Sanırım daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bundan dolayı genellikle kadınlar için üretilmiş modelleri var. Bu çantanın iki tipi var. Biri fotoğraftaki gibi messenger tipi. Yandan askılı postacı çantası. Diğeri ise sling olarak tanımlanan ve tek askı ile sırtta taşınan tip. Her iki tipi de kaydırarak önünüze aldığınızdan, kalabalık bir yerde çantayı güvende tutabiliyorsunuz. Ayrıca bagaja teslim edeceğiniz çekçekli bavula geçirerek rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Uçuş sırasında yanınızda bulundurmak istediğiniz eşyaları içine koyup, kabine alabilirsiniz.
Sırt Çantası
14 litreden, 80 litreye kadar farklı boyutlarda olabiliyorlar. Geziler dışında günlük hayatta da en çok kullandığım çanta tipi. İki omuza eşit yük dağılımı sayesinde daha ağır yükleri taşımak mümkün. Genellikle doğa yürüyüşlerinde tercih ediliyor. Ben doğa yürüyüşlerinde iki tane sırt çantası taşıyorum. Birincisi 28 litreyi geçmeyecek boyutta oluyor. İçine yedek tişört, çorap, su, atıştırmalık, fotoğraf makinası, gps, polar, mont gibi yürüyüş sırasında yanımda bulunması gereken malzemeleri koyuyorum.
İkinci çantam ise 45 litre hacminde. Onu konaklayacağımız yerde veya araçta bırakıyorum. Gün içinde, aktivite sırasında ihtiyacım olmayacak yedek eşyalar bulunuyor. Uzun mesafeli yürüyüşlerde, örneğin Likya Yolu’nda eğer eşyalarınız taşınmıyorsa daha büyük hacimli çantaya ihtiyacınız olabilir. Ancak ben taşırım diyip çok büyük hacimleri tercih etmeyin. Çünkü gün ilerledikçe, çantanın hissedilen ağırlığı artıyor. Gezi, eziyete dönüşebiliyor. Ben ne olursa olsun 45 litreden fazla hacimli bir çanta ile yürümeyi tercih etmem.
Sırt çantası alırken ise içinde kalem, anahtarlık, pil vs için küçük gözler olup olmadığına göre karar veriyorum. Kullanışlı bölümlerle daha düzenli olup, aradığınızı kolayca bulabilirsiniz. Büyük hacimli çantalar için ise dikkat ettiğim nokta, çantanın her yerin kolaylıkla ulaşılabilir olması. Örneğin altta, üstte, yanlarda gözler olmasını ve bu gözlerin çantanın ana bölümüne açılır olmasını tercih ederim. Bu sayede en alta koyduğunuz bir şey için bütün çantayı boşaltmanıza gerek kalmaz.
Kamp Çantası / Duffel Bag
Genellikle dağcıların tercih ettiği bir çanta tipi. Ulaşım zorluğu olan yerlerde kullanım kolaylığı sağlıyor. Örneğin çantanızın pickup, dar bir bagaj veya katır sırtında taşınması gerektiğinde; çanta esneyebildiği için daha kolay yüklenip, taşınabiliyor. (“Sene olmuş 2000 kaç sen daha katır sırtında çanta…” diyebilirsiniz, ama Kaçkar Ana Kampı’na araç yolu olmadığı için eşyalar hala katır ile taşınıyor.) Sırt çantasına göre dayanıklılığı daha fazla olduğu için, yıpranması uzun zaman alıyor. Tek, büyük bir göz olduğu için eşyalarınızı daha kolay bulabiliyorsunuz. Sırta asılabilen veya tekerlikli olan modelleri de var.
Tekerlekli Bavullar
Bu tip şehir gezisi yapanlar için ideal. Sert dış yüzeyli modeller sayesinde eşyalarınız güvende kalıyor. Tekerlekli olması sayesinde kolay taşınabiliyor. Ana ulaşımdan sonra araba veya toplu taşıma ile seyahat edenler için ideal çanta tipi. Ancak ulaşım sıkıntısı olan destinasyonlar için zorluk çıkarıyorlar. Sert yüzeyli modeller esnemediği için çok yer kaplıyor ve taşımada sıkıntı yaratıyor. Büyük modeller kaldırım, yol olmayan yerlerde zorlukla taşınıyor. Kısacası sadece şehir gezilerinde tercih etmekte fayda var. Kısa süreli geziler için kabin boy olanları büyük kolaylık. Bütün eşyalarınız uçuş sırasında hem yanınızda oluyor, hem de uçaktan indikten sonra bavul bekleme derdiniz olmuyor.